Νέες Προοπτικές για τις Μικρές Ανεμογεννήτριες με τις Επερχόμενες Νομοθετικές Ρυθμίσεις

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επενδυτών Μικρών Ανεμογεννητριών (ΕΣΕΜΑ) συναντήθηκε χθες με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τις επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην απεμπλοκή δεκάδων έργων από τον αδειοδοτικό κυκεώνα. Μετά από τέσσερα χρόνια έντονης ταλαιπωρίας, τα μέλη-επενδυτές του Συνδέσμου βλέπουν επιτέλους μια σημαντική προοπτική για την επίλυση των προβλημάτων τους και την προώθηση των επενδύσεων τους στον τομέα των μικρών ανεμογεννητριών.

 

Κομβική συνάντηση του προεδρείου μας με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας κ.Αιβαλιώτη στις 9/9/2024

Το σημαντικότερο μέλημα του Γενικού Γραμματέα είναι η προστασία τόσο του καταναλωτή-επενδυτή όσο και του περιβάλλοντος. Αυτή η προσέγγιση βρέθηκε σε απόλυτη σύμπνοια με τις θέσεις του Συνδέσμου και από κοινού δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν για την προώθηση βιώσιμων λύσεων που θα ωφελήσουν τόσο τους επενδυτές όσο και την κοινωνία, προασπίζοντας τα εθνικά και περιβαλλοντικά συμφέροντα.

 

Το κύριο ζήτημα που έθεσε ο Σύνδεσμος στη συνάντηση ήταν η ανάγκη να έχουν οι επενδυτές τη δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε διάφορες τεχνολογίες μικρών ανεμογεννητριών, προκειμένου να αξιοποιούν σωστά το αιολικό δυναμικό της εκάστοτε περιοχής εγκατάστασης και αιτήθηκαν απόσυρση του άρθρου 32 του νέου Σχεδίου νόμου· το οποίο καθιστά όλες τις ήδη πιστοποιημένες από το ΚΑΠΕ μικρές Α/Γ μη επιλέξιμες με αποτέλεσμα την έντονη ανυσυχία των επενδυτών/καταναλωτών μελών και μή του Συνδέσμου.

 

6
Πίνακας των πιστοποιημένων από το ΚΑΠΕ μικρών ανεμογεννητριών, όπου φαίνεται, πως αν δεν αποσυρθεί το άρθρο 32, καμία γεννήτρια δεν είναι επιλέξιμη.

 

Η προώθηση της εγκατάστασης μικρών Α/Γ συνεπάγεται με αξιολόγηση της πιστοποίησης τύπου μέσω των σειρών του διεθνούς προτύπου IEC 61400 καθώς και των αντίστοιχων και ισότιμων διεθνών πιστοποιητικών. Όσο το δυνατό περισσότερες μικρές Α/Γ, με κριτήριο το εύρος των 60 kW μέγιστης ισχύος και την κατάταξη αυτών στην αντίστοιχη κλάση ανέμου τόσο εξασφαλίζεται η επενδυτική ασφάλεια σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κάθε επενδυτής/καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει, με βάση την κατάλληλη αιολική κλάση (”wind class” που βεβαιώνεται από το πιστοποιητικό τύπου) και την ισχύ που καλύπτει τις ανάγκες του, τη μικρή ανεμογεννήτρια που προσαρμόζεται καλύτερα στα ανεμολογικά και γεωχωρικά δεδομένα του χώρου εγκατάστασής του. Συγκεκριμένα, τονίστηκε η ανάγκη για διατήρηση όλων των τύπων ανεμογεννητριών, καθώς και η είσοδος νέων πιστοποιημένων μοντέλων στην αγορά.

Αυτό θα συμβάλει, αφενός, στην ασφάλεια των επενδυτών, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον για τις επενδύσεις των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών και ενεργειακών κοινοτήτων και αφετέρου, στην επίτευξη των εθνικών στόχων για μια περισσότερο αυτόνομη και καθαρή ενεργειακά χώρα. Η προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στις μικρές ανεμογεννήτριες θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, με μειωμένες εκπομπές άνθρακα και αυξημένη συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην εθνική ενεργειακή παραγωγή.

Κοινή παραδοχή της συνάντησης ήταν ότι η υποστήριξη και προώθηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων ενθαρρύνει την είσοδο περισσότερων και πιο εξελιγμένων μικρών ανεμογεννητριών στην αγορά. Ειδική μνεία έγινε στα αρκετά και αξιόλογα Ελληνικά εργαστήρια – εργοστάσια μικρών και πολύ μικρών ανεμογεννητριών, όπως και στις ιδιαίτερα ευφυείς Ελληνικές πατέντες και πρωτοτυπίες στον σχεδιασμό αιολικών συστημάτων, για τα οποία θα πρέπει να δοθούν κίνητρα να αναπτυχθούν και να πιστοποιήσουν τις γεννήτριες τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ

Στην αίθουσα WORKSHOP III  το Σάββατο 30/04/2024  ώρα 17:00 έως 20:00 στο ΜETROPOLITAN EXPO στο πλαίσιο της έκθεση Verde.Tec 2024